Zomer!

ZOMER-Babbelut: kom praten met Nederlandstaligen!

Op de ZOMER-Babbelut is iedereen welkom. Je komt zoveel je wil. Je praat in het Nederlands over alles wat je interessant vindt.

Breng iets mee om te eten en te drinken voor 1 persoon. We leggen alles samen en maken een picknickbuffet.

(Tuin)feest in de Gemeenschapscentra

Verschillende Brusselse Gemeenschapscentra vieren het einde van hun seizoen met een zomers feest. 

Music-o-Jardin zorgt voor zon, cocktails, kinderanimatie en DJ's in de tuin van GC Elzenhof in Elsene.

GC De Kriekelaar in Schaarbeek organiseert op 23, 29 juni en 6 juli Zomerkrieken: drie dagen feest met voetbal, barbecue en live muziek.

De Kroon in Sint-Agatha-Berchem zomert op 1 juli met een programma voor het hele gezin. Tijdens de biomarkt opent de zomerbar Dkantine elke woensdag zijn deuren voor een lekker drankje. Santé!

Kijk op www.cultuurcentrumbrussel.be voor de kalender van alle Gemeenschapscentra.

11 juli: Brussel danst

Vlaanderen feest, Brussel danst op 11 juli! Het centrum van Brussel transformeert in een dansvloer, podium, wandelparcours ... en een trouwfeest! In de Beursschouwburg eindigt de dag met een afterparty.  

27-31 augustus: Boterhammen in het park

Eet je lunch in het park en geniet van gratis muziek op Boterhammen in het park. Ontdek Vlaamse bands en Nederlandstalige muziek, elke dag tijdens de laatste week van augustus. 

6 juli-12 augustus: Let it Beach Festival

Ontdek de diversiteit van de Belgische muziek! Let It Beach Festival programmeert elke vrijdag en zaterdag Vlaamse, Waalse en Brusselse groepen. 

Bar Eliza

De pop-up zomerbar Bar Eliza, dat is een hele zomer lang ambiance in het Elisabethpark in Koekelberg! Ga er eens proeven van een fris drankje, een yogasessie, film, concert of workshop.  

Tip! Oefen je Nederlands op de conversatietafel van Bar Eliza: elke zondag in juli en augustus van 13 tot 14.30 u. 

Bezoek een museum

Te warm? Koel af in één van de vele musea in Brussel. Vraag de gids of audiogids in het Nederlands. 

Brussel op het water

Maak de hele zomer lang aperitiefcruises en boottochtjes met Brussels By Water. Tijdens Brussel Bad ben je welkom voor korte rondvaarten in de haven, met zicht op de skyline van de Noordwijk en de woontoren ‘Upsite’. Ontdek de metamorfose van de kanaalbuurt van op de boot.

Tip! Vraag een Nederlandstalige gids. 

Brusselse bibliotheken

www.brusselsebibliotheken.be

In Brussel zijn er 20 Nederlandstalige bibliotheken. Met 1 lidkaart kan je in àlle Brusselse Nederlandstalige bibliotheken materiaal uitlenen. Kijk op www.brusselsebibliotheken.be voor de adressen, openingsuren en catalogus. 

In een bibliotheek kan je boeken lenen. Maar ook strips, films en series op dvd, luisterboeken en cd's. Je kan er ook gewoon gaan zitten om de krant of een magazine te lezen, om te studeren of om op internet te surfen. 

 

Collectie Nederlands leren

Elke Brusselse Nederlandstalige bibliotheek heeft een collectie 'Nederlands leren'. Daar vind je materiaal om Nederlands te leren: grammatica, woordenschat, zelfstudiepakketten, klaspakketten, woordenboeken , Wablieft-boeken, ... 

Conversatiegroep in AMVB

Wil je graag Nederlands oefenen? Kom naar de conversatiegroep Nederlands in het AMVB! Het Archief en Museum voor het Vlaams leven in Brussel. Een groep Brusselaars komt elke derde donderdag van de maand samen. Je leert de andere deelnemers en het personeel goed kennen. Je praat samen over cultuur, waarde en bewaren.

Conversatiegroep in de Nederlandstalige bibliotheek van Jette

Nederlands oefenen in Jette? In de Bibliotheek van Jette kan je deelnemen aan een conversatiegroep volgens een speciale formule! We ontdekken samen wat er allemaal in de bib van Jette aanwezig is en praten daarover in kleine groepjes en met vaste begeleiders. Soms lezen we eerst iets samen, bekijken we samen foto's in een boek of een aflevering van een Vlaamse serie. 

Conversatiegroep op Bar Eliza in Koekelberg

Wil je graag Nederlands oefenen in een zomerse setting? De conversatiegroep op de zomerbar van Bar Eliza is de perfecte plek om je Nederlands te verbeteren terwijl je nieuwe mensen ontmoet. Nederlandstalige vrijwilligers modereren het gesprek.

De Nederlands-de-luxekaart

Je wil Nederlands oefenen in Brussel maar … Hoe? Wanneer? En waar? Gebruik de Nederlands-de-luxekaart!

Waar vind je een hobby in het Nederlands? Met wie kan je Nederlands praten? Waar hoor, lees of schrijf je Nederlands?

Haal jouw gratis exemplaar op één van deze locaties.

Volg onze Facebookpagina voor meer nieuws!

Nederlands-de-luxekaart

Fietsen met Eliza

Fiets je veel? Rijd je met een elektrische fiets? Neem je je kinderen mee in de fietskar? Iedereen welkom bij Fietsen met Eliza! Eén zondag per maand gaat de fietsclub samen fietsen. Ze vertrekken aan Bar Eliza in het Elisabethpark. Terwijl je fietst kan je Nederlands spreken. 

Volgende data : zondag 17 juni, 15 juli, 26 augustus, 23 september

Oefenkans NL: vrijwilligerswerk

  • Wil je Nederlands oefenen? 
  • Wil je graag werken als vrijwilliger? 
  • Wil je Nederlandstalige organisaties leren kennen?

Dan is Oefenkans NL iets voor jou! Je doet vrijwilligerswerk in een Nederlandstalige organisatie en oefent zo je Nederlands in de praktijk.  

Het Huis van het Nederlands Brussel ondersteunt je hierbij. 

 

vzw Zonnelied 

  • Wil je werken met mensen met een beperking? 
  • Geraak je gemakkelijk in Sint-Jans-Molenbeek? 

 Lees de vacature en kom werken als vrijwilliger bij vzw Zonnelied. 

 

 

Interesse? Vragen? 

Wil je werken als vrijwilliger om Nederlands te oefenen? Heb je vragen bij een vacature?

Stuur een mailtje naar cleo.martens@huisnederlandsbrussel.be

Of kom langs! 

Huis van het Nederlands Brussel

Philippe de Champagnestraat 23

1000 Brussel 

 

Wil je ander vrijwilligerswerk doen, zonder ondersteuning van het Huis van het Nederlands? Surf naar www.vrijwilligerswerk.be of ga langs bij het Steunpunt vrijwilligerswerk Brussel

 

 

 

 

 

Ontdek Brussel op de fiets

Beleef de zomer in Brussel op de fiets! Pro Velo organiseert thematours: Brusselse street art, langs het Zoniënwoud of volg de Mystery Tour... Met je eigen fiets of één van Pro Velo.

Sport in het Park

Hou je van teamsporten? Sport in Brussel organiseert tijdens de zomer sport in het park: rugby, baseball, new games …
Fun gegarandeerd.

Uit in Brussel

Op Uit in Brussel vind je de culturele agenda van Brussel.

Wereldkampioenschap voetbal 2018

Fan van voetbal? Supporter voor de Rode Duivels en kijk naar de matchen met commentaar in het Nederlands of ga op café met Nederlandstalige supporters. 

De Beursschouwburg organiseert van 13 juni tot en met 16 juli een open air Voetbalfestival met films en documentaires over voetbal.

Zomer in de lucht/Un air d'été: gratis stadsfestivals

Het festivalseizoen is begonnen! De Brusselse gemeenschapscentra organiseren verrrassende gratis stadsfestivals. Op het programma: straattheater, muziek, dans, circus en veel meer.

Zomerbabbels bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Je leert Nederlands maar je spreekt nog niet vlot Nederlands. Je wil de taal oefenen met andere nieuwkomers en Nederlandstalige begeleiders. Kom dan naar de zomerbabbels Nederlands in het centrum van Brussel.

Zomerbars

Brussel Bad is misschien wel de bekendste, maar wist je dat er overal in Brussel en Vlaanderen zomerbars zijn? Spreek af voor een babbel en een frisse cocktail in het Nederlands! Check hier of jouw favoriete zomerbar al open is.