Zomer!

ZOMER-Babbelut: kom praten met Nederlandstaligen!

Op de ZOMER-Babbelut is iedereen welkom. Je komt zoveel je wil. Je praat in het Nederlands over alles wat je interessant vindt.

Breng iets mee om te eten en te drinken voor 1 persoon. We leggen alles samen en maken een picknickbuffet.

Allez, Chantez!

Ga zingen in groep op het Muntplein, de eerste vrijdag van juni en juli. Allez, Chantez! is de ideale en muzikale lunchpauze, de perfecte start van het weekend!

Bar Eliza

De pop-up zomerbar Bar Eliza, dat is een hele zomer lang ambiance in het Elisabethpark in Koekelberg! Ga er eens proeven van een verfrissend drankje, een yogasessie, film, concert of workshop.  

Bezoek een museum

Te warm? Koel af in één van de vele musea in Brussel. Vraag de gids of audiogids in het Nederlands. 

Boottocht door Brussel

De hele zomer kun je met Brussels By Water aperitiefcruises en zondagse boottochtjes maken.

Tijdens de periode van Brussel Bad ben je welkom voor korte rondvaarten in de haven, met een mooi uitzicht op de skyline van de Noordwijk en de woontoren ‘Upsite’.

 

Tip! Vraag een Nederlandstalige gids. 

Brussel Bad

Organiseer een reünie met de cursisten van je Nederlandse les en ga een cocktail drinken op Brussel Bad.

Brussel danst

Geniet op 11 juli van zomerse muziek op de Grote Markt, ontdek de urban dancescene op het Muntplein, wandel door de straten van Brussel met een gids. Dat en nog veel meer, helemaal gratis! Kijk op www.brusseldanst.be voor het programma.

Brusselse bibliotheken

www.brusselsebibliotheken.be

In Brussel zijn er 20 Nederlandstalige bibliotheken. Met 1 lidkaart kan je in àlle Brusselse Nederlandstalige bibliotheken materiaal uitlenen. Kijk op www.brusselsebibliotheken.be voor de adressen, openingsuren en catalogus. 

In een bibliotheek kan je boeken lenen. Maar ook strips, films en series op dvd, luisterboeken en cd's. Je kan er ook gewoon gaan zitten om de krant of een magazine te lezen, om te studeren of om op internet te surfen. 

 

Collectie Nederlands leren

Elke Brusselse Nederlandstalige bibliotheek heeft een collectie 'Nederlands leren'. Daar vind je materiaal om Nederlands te leren: grammatica, woordenschat, zelfstudiepakketten, klaspakketten, woordenboeken , Wablieft-boeken, ... 

Conversatiegroep bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen: zomeraanbod

Je hebt al wat Nederlandse les gevolgd. Je wil nu de taal oefenen en nieuwe mensen leren kennen. Kom dan naar de conversatiegroep van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Je komt zo veel je wil. 

Conversatiegroep in de Nederlandstalige bibliotheek van Jette

Nederlands oefenen in Jette? In de Bibliotheek van Jette kan je deelnemen aan een conversatiegroep volgens een speciale formule! We ontdekken samen wat er allemaal in de bib van Jette aanwezig is en praten daarover in kleine groepjes en met vaste begeleiders. Soms lezen we eerst iets samen, bekijken we samen foto's in een boek of een aflevering van een Vlaamse serie. 

 

 

De Nederlands-de-luxekaart

Je wil Nederlands oefenen in Brussel maar … Hoe? Wanneer? En waar?

Gebruik de Nederlands-de-luxekaart!

Waar vind je een hobby in het Nederlands? Met wie kan je Nederlands praten? Waar hoor, lees of schrijf je Nederlands?

Haal binnenkort jouw gratis exemplaar op één van deze locaties.

Volg onze Facebookpagina voor meer nieuws!

Nederlands-de-luxekaart

Oefenkans NL: vrijwilligerswerk

Wil je graag vrijwilligerswerk doen? Wil je Nederlands oefenen? Wil je Nederlandstalige organisaties leren kennen?

Dan is Oefenkans NL iets voor jou! Je doet vrijwilligerswerk in een Nederlandstalige organisatie en oefent zo je Nederlands. 

Huis van het Nederlands Brussel ondersteunt je hierbij. 

 

OKRA, trefpunt 55+

OKRA zoekt een vrijwilliger voor het begeleiden van groepen tijdens culturele uitstappen. Hou je van cultuur? Kan je je engageren voor een langere periode (1 x per maand)? Lees de vacature

 

Les gazelles de Bruxelles

Les gazelles de Bruxelles is op zoek naar een vrijwilliger die interviews wil afnemen bij de lopers om nadien een leuk artikel te schrijven voor op hun website. 
Lees de vacature.  

 

VGC-sportdienst

  • Wil je graag met kinderen werken? 
  • Ben je een beetje sportief? 

Word vrijwilliger bij de VGC-sportdienst en start als assistent-sportlesgever op de sportacademie. Lees de profielbeschrijving en de vacature

 

 

Heb je interesse om vrijwilligerswerk te doen en zo je Nederlands te oefenen? Stuur een mailtje naar cleo.martens@huisnederlandsbrussel.be

 

Wil je ander vrijwilligerswerk doen, zonder ondersteuning van het Huis van het Nederlands? Surf naar www.vrijwilligerswerk.be of ga langs bij het Steunpunt vrijwilligerswerk Brussel

Op de fiets in Brussel

Beleef de zomer in Brussel op de fiets! Ontdek de groene buurten rond het kanaal, Brussel-Noord, Sint-Pieters-Woluwe, Tervuren en nog veel meer andere locaties. Met je eigen fiets of één van Pro Velo.

Boek een fietstocht via de website van Pro Velo.

Out loud!

In juni zet de Beursschouwburg elke week van woensdag tot en met zaterdag zijn deuren weer open voor Out Loud! 

Een maand lang gratis muziekfilms, concerten en feestjes op het dakterras van de Beursschouwburg, met uitzicht over de stad. Zo kan de zomer eindelijk beginnen. 's Middags gaan de deuren al open voor picknicks, lunch & apéro.

Recyclart Holidays

Neem je vakantie in eigen stad? Recyclart Holidays organiseert zes weken lang (bijna) gratis muziek, expo's, workshops en véél meer.  

Uit in Brussel

Op Uit in Brussel vind je de culturele agenda van Brussel.

Vlaanderen feest!

Op 11 juli viert de Vlaamse Gemeenschap haar Vlaamse feestdag! In iedere Brusselse gemeente is er een leuke activiteit waar je andere Brusselaars ontmoet: brunch, dansen in het park, zomerpicnicks, concerten... Check de kalender op de website van www.cultuurcentrumbrussel.be

Wandelen met een gids

Benieuwd naar Dilbeek? Of ontdek je graag een nieuw museum? vtbKultuur organiseert interessante culturele wandelingen in Brussel. Tip: gebruik de taaliconen om te zien hoeveel Nederlands je nodig hebt.

Verken je graag andere wijken in de stad? De zomerwandelingen van Brukselbinnenstebuiten geven je in juli en augustus een intro in wijken zoals de Havenwijk, Noordwijk of Kuregem.

Zomer in jouw gemeenschapscentrum

De gemeenschapscentra vieren in juni en juli het einde van het seizoen en het begin van de vakantie met zomerse activiteiten:

 
  • Concerten en cocktails: Zomerbar in GC Elzenhof (Elsene)
  • Zomerkrieken: open tuin en foyer in GC De Kriekelaar (Schaarbeek)
  • Gratis ijsjes in GC De Maalbeek (Etterbeek)
  • Salsa swingen in Den Dam (Oudergem)
  • Zomer op de Koer met GC De Rinck (Anderlecht)
  • BBQ in GC Op-Weule (Sint-Lambrechts-Woluwe

    ...en nog veel meer. Check de agenda van het gemeenschapscentrum in jouw buurt!

Zomer op De Koer in Anderlecht

De Koer is een project van Gemeenschapscentrum De Rinck en de Academie voor Beeldende Kunsten in Anderlecht. In juli en augustus kan je elke week van donderdag tot zondag meedoen aan activiteiten, genieten van een concert of een film, mensen ontmoeten en nieuwe dingen leren.