Nederlands voor 16+

Babbelut-conversatietafels

Kom praten met Nederlandstaligen

Op de Babbelut is iedereen welkom. Je komt zo veel je wil. Voor je inschrijving heeft de medewerker van het Huis van het Nederlands een kort gesprekje met jou. Zo weten we of je een basiskennis (2.1) Nederlands hebt. Dit gesprekje gebeurt op de locatie zelf.

Tijdens de conversatietafel ga je aan een tafel zitten en praat je in het Nederlands over alles wat je interessant vindt. Een Nederlandstalige vrijwilliger begeleidt het gesprek. 

ZOMER-Babbelut: kom praten met Nederlandstaligen!

Op de ZOMER-Babbelut is iedereen welkom. Je komt zoveel je wil. Je praat in het Nederlands over alles wat je interessant vindt.

Breng iets mee om te eten en te drinken voor 1 persoon. We leggen alles samen en maken een picknickbuffet.

BONGO! Artistieke workshops voor jongeren

Ben je tussen 16 en 25 jaar oud? Ben je creatief en wil je je Nederlands oefenen? BONGO!, een project van de GO! Scholengroep Brussel, organiseert artistieke workshops: BXL vlogs and voices, theater, rap, comedy en improvisatietheater. 

Check ook het promofilmpje op youtube.

BONGO! Quiz

Quiz je graag? Ben je een doener, een denker, een creatieveling ...? Iedereen kan mee quizzen van BONGO!, een project van de GO! Scholengroep Brussel.

Je hebt geen speciale kennis nodig, gewoon zin om eens in het Nederlands te quizzen. Schrijf je in met een groepje van vier deelnemers. Een begeleider of leerkracht mag deelnemen als vijfde groepslid.

BRUZZ-magazine in NL/FR/ENG

Het drietalige BRUZZ-magazine is gratis. Je leest er de culturele agenda voor de komende week. Je vindt het in metrostations, bibliotheken, en andere openbare plaatsen in Brussel. Je kan het ook online lezen. 

Circus zonder handen

Leer jongleren en spelen met de trapeze bij Circus Zonder Handen! Ook voor acrobatie, rope skipping en capoeira kan je bij hen terecht. Je leert nieuwe technieken in groep van professionele circusartiesten.

Je vindt Circus Zonder Handen op verschillende locaties: Brussel-Centrum, Sint-Joost-ten-Node, Etterbeek, Koekelberg, Laken, Molenbeek, Schaarbeek en Sint-Gillis.

Films en series in het Nederlands

Nederlandstalige film

Kijk eens op www.vlaamsefilm.be voor een lijst met Nederlandstalige films en series.

Op de website van Taalblad staat een overzicht van recente Nederlandstalige films met filmrecensies.

Huur dvd's in de bib

In sommige bibliotheken in Brussel kan je dvd's huren. Zoek in de collectie op www.brusselsebibliotheken.be.

Soap

Fan van soaps? Vlaamse soaps zoals Thuis en Familie zijn elke weekdag op tv. 

Sommige programma's kan je online bekijken via www.tvgemist.be 

Foyer

Bij Foyer vind je een fietsatelier, een wetenschapatelier, een muziekatelier, een werelds atelier, een studiebox en een atelier voor scenario, opnames en montages. Of ga mee op kamp, leer hiphoppen of ga op stap in Brussel. Volg de Facebook-pagina.

Ga naar een gemeenschapscentrum in je buurt

In elke Brusselse gemeente is er een gemeenschapscentrum. Dit zijn open huizen waar iedereen welkom is. Deze gemeenschapscentra organiseren allerlei cursussen, workshops, activiteiten, feesten, activiteiten voor kinderen of met kinderen ... Veel gemeenschapscentra verhuren ook lokalen of hebben een café.

Ga naar www.n22.brussels voor het aanbod en de kalender.

Jeugdbewegingen

Elke zaterdag of zondag komen verschillende jeugdbewegingen samen om allerlei activiteiten te doen. Je herkent ze vooral aan de typische outfit.

Ze spelen een stadsspel, doen aan sport of trekken de natuur in. Ook kan je mee op kamp, misschien wel in het buitenland!

In elke Brusselse gemeente vind je een jeugdbeweging:

Jeugdhuizen

Ontmoet andere Brusselse jongeren in één van de 10 Brusselse jeugdhuizen. Geniet er van de filmavonden, de kickercompetitie, een concert en een goede babbel. Je leert er niet alleen nieuwe dingen, maar ook nieuwe mensen kennen.

 

Kijk televisie in het Nederlands

Tv-gids

Op www.yelotv.be of op Zita vind je een tv-gids met alle programma's van alle zenders.

Wil je kijken met ondertitels? Kies 888 via teletekst. 

Actualiteit

Volg je het nieuws in binnen- en buitenland? Op www.deredactie.be kan je via videozone nieuwsreportages herbekijken.

Brussels nieuws

Volg je graag de Brusselse actualiteit? Installeer BRUZZ thuis op je televisie of herbekijk alle reportages online, mét of zonder ondertitels. Check ook de zomerreeksen van tvbrussel. 

Sport

Fan van sport? Op www.sporza.be kan je via videozone het belangrijkste sportnieuws herbekijken.

Leer programmeren met CoderCojo

Interesse in programmeren en coderen? Ga naar een CoderDojo in Brussel, Etterbeek, Anderlecht, Schaarbeek of Sint-Agatha-Berchem. Je leert er websites maken, apps en spelletjes ontwikkelen, programmeren en coderen. En het is gratis!

Nedbox

Nedbox is een website waar je tv-fragmenten kan bekijken en krantenartikels kan lezen. Er zijn oefeningen voor verschillende niveaus.

 

Nederlandstalige radio

Luister naar de radio in het Nederlands onderweg in de auto of de tram, in bad, terwijl je kookt...

Gebruik TuneIn!

Met 100.000 radiozenders en meer dan 4 miljoen podcasts, heeft TuneIn de grootste radiocollectie ter wereld. Luister live of herbeluister je favoriete programma. Je kan Tunein installeren op je computer of als app op je smartphone.  

Nederlandstalige radio: onze favorieten

BRUZZ

BRUZZ is de Nederlandstalige stadsradio van Brussel. Op www.bruzz.be/nl/radio kan je live luisteren én fragmenten herbeluisteren. 

Studio Brussel

Populaire muziekzender voor jongeren. Vooral rock, pop en dansmuziek overdag, 's avonds vaak alternatieve muziek. 

Radio 1

Veel actualiteit, maatschappelijke onderwerpen en vaak Nederlandstalige muziek.

Radio 2

Mainstream zender met populaire muziek met regionale actualiteitsprogramma's per provincie. 

Klara

Klassieke muziek, maar ook jazz, filmmuziek en experimentele muziek.

MNM

Hits van vroeger en nu in een ontspannen sfeer: showbizz, cultuur, reizen, mode, feestjes ...

 

Een lijst met alle Nederlandstalige radiozenders vind je op www.radioplus.be. Luister online naar de radio via www.liveradio.be. Via www.anne.be kan je luisteren naar Nederlandstalige liedjes. 

Oefen met je smartphone

Zet de taalinstellingen van je smartphone in het Nederlands

Alle icoontjes blijven dezelfde, alleen de taal verandert. Zo blijf je toch makkelijk met je smartphone werken maar leer je tegelijk nieuwe woorden in het Nederlands.

Plan met de agenda van je smartphone

Plan elke dag of elke week een actie om Nederlands te oefenen. Ken je het planboekje al?

Probeer ook de gratis app Google Keep: heel praktisch om notities te maken, oefeningen te plannen en herinneringen in te stellen.

Gebruik je camera 

Fotografeer wat je niet begrijpt: een menu, een woord, een artikel uit de krant… Zoek achteraf de betekenis op of vraag uitleg aan iemand die Nederlands kent.   

Gebruik de spraakherkenning

Spreek je tekst in het Nederlands in in de microfoon. Je smartphone zal de tekst automatisch noteren. Zo schrijf je makkelijk een mail of sms en kan je spelling oefenen in het Nederlands. 

Maak een opname van je eigen stem

Ken je de gratis Google-app Easy Voice recorder? Neem je stem op tijdens een vergadering of een telefoongesprek en herbeluister het daarna. Of neem de stem van iemand anders op en noteer alle woorden die nieuw zijn voor jou.

Luister naar geschreven teksten

De gratis app @Voice Aloud leest elke tekst van het internet luidop voor. Ideaal dus om de taal beter te begrijpen en om aan je uitspraak te werken. Opgelet : de stem in het Nederlands heeft een Hollands accent. Om een Nederlandstalige stem uit Vlaanderen te vinden, surf naar www.acapela-group.com. Plak hier een tekst en kies « Dutch (Belgium) ».

Check de tips van patatifed.be

Patatifed.be heeft nog veel meer ludieke apps verzameld en getest. Praktisch om grammatica te leren, woordenschat uit te breiden en te memoriseren maar ook om te vertalen of om te spelen.  

Oefenkans NL: vrijwilligerswerk

Wil je Nederlands oefenen? Wil je graag werken als vrijwilliger? Wil je Nederlandstalige organisaties leren kennen?

Dan is Oefenkans NL iets voor jou! Je doet vrijwilligerswerk in een Nederlandstalige organisatie en oefent zo je Nederlands in de praktijk.  

Het Huis van het Nederlands Brussel ondersteunt je hierbij.

Ontdek je talenten met D'BROEJ

Zwarte Vijvers in Molenbeek, Chicagowijk, Anneessenswijk en Oud-Laken in Brussel-Stad, Peterbos en Kuregem in Anderlecht, Wijk Chambéry in Etterbeek en de Brabantwijk in Schaarbeek. Woon je in een van deze wijken?

Dan zijn de jeugdhuizen van D’BROEJ misschien iets voor jou. Ontdek er film, sport, animatie, muziek en zoveel meer.

Podcast

Podcasts zijn audiofragmenten die je kan downloaden. Zet ze op je mp3-speler of iPod, dan kan je luisteren wanneer en waar je wil. 

Via de website van VRT kan je podcasts downloaden. Zowel van Radio 1, Klara als van enkele televisieprogramma's. Deze podcast zijn gratis. 

 

Songteksten bij je favoriete muziek via Musixmatch


Zoek songteksten bij je favoriete muziek via de website www.musixmatch.com of download de app

Je kan songteksten opzoeken door de titel in te typen, de groep of een stuk van een zin. Je kan de app ook gebruiken om de titel van een liedje te weten te komen (zoals Shazam).

Tip: Luister naar leuke Nederlandstalige muziek en zing mee dankzij de songteksten! 

Songteksten en karaoke

Een leuke manier om Nederlands te oefenen is met teksten van je favoriete liedjes. Ga naar lyricstraining.com. Kies bovenaan 'Dutch'. Kies dan een liedje met het juiste niveau (easy, medium of hard). Je hoort dan de muziek en je zingt de woorden.

Oefenen met karaoke kan ook.

Uit in Brussel

Op Uit in Brussel vind je de culturele agenda van Brussel.

Vertical Club

Niet bang voor avontuur? Ga klimmen in de Vertical Club: in de winter in de zaal in Sint-Gillis of in de zomer op echte rotsen. Check de data wanneer je een eerste keer gratis kan proberen.

 

Volg blogs

Brussel blogt

Een leuke Nederlandstalige blog over Brussel is Brusselblogt

Andere blogs

Op de website van Weekend Knack vind je een overzicht van blogs over verschillende thema's. Kies een Nederlandstalige blog en ... veel leesplezier!

Wablieft

De krant Wablieft brengt elke woensdag het nieuws in duidelijk Nederlands. Er is een papieren krant, maar je kan ook enkele artikels online lezen.

Elke twee weken is er 'De Kleine Wablieft', een selectie van artikels uit de Wablieft-krant die eenvoudiger zijn gemaakt. 

Zoek een sportclub

Maak je lid van een Nederlandstalige sportclub. Zo oefen je Nederlands tijdens het sporten.

Op www.sportinbrussel.be vind je Nederlandstalige sportcursussen en sportclubs in Brussel. 

 

In de gratis Sportgids vind je Nederlandstalige sportcursussen en sportclubs in Brussel. Download de sportgids of vraag ernaar in een gemeenschapscentrum of de bibliotheek in je buurt.