Oefen met je smartphone

Wat

Zet de taalinstellingen van je smartphone in het Nederlands

Alle icoontjes blijven dezelfde, alleen de taal verandert. Zo blijf je toch makkelijk met je smartphone werken maar leer je tegelijk nieuwe woorden in het Nederlands.

Plan met de agenda van je smartphone

Plan elke dag of elke week een actie om Nederlands te oefenen. Ken je het planboekje al?

Probeer ook de gratis app Google Keep: heel praktisch om notities te maken, oefeningen te plannen en herinneringen in te stellen.

Gebruik je camera 

Fotografeer wat je niet begrijpt: een menu, een woord, een artikel uit de krant… Zoek achteraf de betekenis op of vraag uitleg aan iemand die Nederlands kent.   

Gebruik de spraakherkenning

Spreek je tekst in het Nederlands in in de microfoon. Je smartphone zal de tekst automatisch noteren. Zo schrijf je makkelijk een mail of sms en kan je spelling oefenen in het Nederlands. 

Maak een opname van je eigen stem

Ken je de gratis Google-app Easy Voice recorder? Neem je stem op tijdens een vergadering of een telefoongesprek en herbeluister het daarna. Of neem de stem van iemand anders op en noteer alle woorden die nieuw zijn voor jou.

Luister naar geschreven teksten

De gratis app @Voice Aloud leest elke tekst van het internet luidop voor. Ideaal dus om de taal beter te begrijpen en om aan je uitspraak te werken. Opgelet : de stem in het Nederlands heeft een Hollands accent. Om een Nederlandstalige stem uit Vlaanderen te vinden, surf naar www.acapela-group.com. Plak hier een tekst en kies « Dutch (Belgium) ».

Check de tips van patatifed.be

Patatifed.be heeft nog veel meer ludieke apps verzameld en getest. Praktisch om grammatica te leren, woordenschat uit te breiden en te memoriseren maar ook om te vertalen of om te spelen.