Toolkit oefenkansen Nederlands

Deze toolkit geeft inspiratie, praktische tips en ondersteuning aan secundaire scholen die een oefenkans Nederlands willen opstarten voor ouders.

Type activiteit: Praattafel en ontmoeting

Sector: Informele ontmoeting, Jeugd, Onderwijs

Soort inspiratie: Handleiding / draaiboek, Uitgewerkt pakket

Kennis Nederlands: taaliconen-01-new

Deze toolkit geeft inspiratie, praktische tips en ondersteuning aan secundaire scholen die een oefenkans Nederlands willen opstarten voor ouders. In een oefenkans Nederlands worden zoveel mogelijk spreekkansen gecreëerd, zodat deelnemers de kans krijgen om het Nederlands actief te oefenen.

De toolkit bestaat uit 4 onderdelen:
1) 7 SLEUTELS die je toelaten om je oefenkans op een participatieve en stapsgewijze manier vorm te geven;
2) Een KIJKWIJZER die als praktisch reflectie-instrument kan worden ingezet om gespreksbegeleiders te inspireren en te informeren, zowel voor als na de oefenkans Nederlands;
3) Enkele voorbeelden van PRAATPRIKKELS en werkvormen die in een conversatieactiviteit ingezet kunnen worden om de groep te activeren of een thema in te leiden;
4) Een aantal inspirerende METHODIEKEN en werkvormen die je in je conversatieactiviteit kunt gebruiken.

De toolkit werd ontwikkeld vanuit het project Conversatie op school: ouders betrekken en versterken, dat bij Onderwijscentrum Gent (Stad Gent) liep van september 2017 tot juni 2019, met de steun van het Agentschap Integratie en Inburgering en IN-Gent vzw. Daarnaast zou de toolkit niet mogelijk zijn geweest zonder de enthousiaste deelname van tal van Gentse scholen, ankerfiguren, brugfiguren en vrijwilligers. Ook de lerarenopleiding NT2 van pcvo Het Perspectief was een gewaardeerde partner in dit project.

De toolkit kan op deze pagina gedownload worden, samen met een aantal bijlagen (voorbeelden van methodieken en werkvormen) die bij de toolkit horen.

Terug naar de resultaten