Oefen met je kinderen

Babycafé

In het Babycafé kunnen anderstalige ouders met baby’s en jonge kinderen andere mensen leren kennen en hun Nederlands oefenen.

Baby’s en peuters spelen gezellig samen met andere kindjes, terwijl de ouders in een ontspannen sfeer elkaar ontmoeten. Een gastvrouw vangt je op, ook als je nog geen Nederlands spreekt.

Babycafé wordt georganiseerd door vzw ‘de Rand’ en organiseert ook andere activiteiten, zoals een cursus muziekinitiatie, paaseieren versieren enzovoorts. Een keer per maand kunnen de peuters turnen.

Meer info: Cindy Van Dijck, 02 568 01 78, cindy.vandijck@derand.be

 

Het Babycafé is een organisatie van vzw ‘de Rand’ in samenwerking met de Gezinsbond en Kind & Gezin. Meer info: http://welkom.derand.be/nl/babycafe

 

 

 

De Reisrus - liedjes voor kinderen die Nederlands leren

Lennaert Maes en Andrei Bonski hebben een cd met liedjes voor kinderen die Nederlands leren. Bij de cd hoort een boekje met taalspelletjes in het Nederlands.


Meer informatie of een cd bestellen?
vzw 'de Rand' https://welkom.derand.be/nl/page/4602/liedjes-voor-kinderen-die-nederlands-leren of via cindy.vandijck@derand.be

X

Kinder- en familievoorstellingen

In de cultuur- en gemeenschapscentra zijn er ook kinder- en familievoorstellingen. Bij deze voorstellingen staat een 'vlieg' als symbool. Je vindt ook activiteiten met de vlieg op www.uitmetvlieg.be.


Bij sommige familievoorstellingen staat een taalicoon. Dat icoon is er voor de ouders, grootouders of andere volwassenen die met kinderen meegaan. Gebruik de uitleg bij de taaliconen om een activiteit of voorstelling te kiezen. Zo oefen je je Nederlands en leer je Nederlandstalige mensen kennen.

Kinderateliers en stages Nederlands (voor kinderen, niet voor ouders)

Taalstage voor kinderen: Reis rond de wereld

In augustus kunnen kinderen die het Nederlands niet als moedertaal hebben hun Nederlands oefenen in GC de Boesdaalhoeve. Dat is een goede voorbereiding voor het nieuwe schooljaar.
Hier vind je de link naar de info op de website van de Boesdaalhoeve:
- kleuters van 4 tot 6 jaar: https://deboesdaalhoeve.be/nl/event/18076/reis-rond-de-wereld
- kinderen van 7 tot 12 jaar: https://deboesdaalhoeve.be/nl/event/18077/reis-rond-de-wereld

 

Met de taalateliers oefenen kinderen op woensdagnamiddag of op zaterdag hun Nederlands. Ze spelen en knutselen acht weken in het Nederlands en leren zo nieuwe woorden. De taalateliers zijn geen taallessen.

Meer info? http://welkom.derand.be/nl/taalatelier

Tijdens de schoolvakanties zijn er taalstages. Met een gevarieerd programma beleven de kinderen een unieke week in het Nederlands. De begeleiders stimuleren de kinderen tijdens het spelen om Nederlands te spreken.

Meer info? http://welkom.derand.be/nl/taalstage

 

Een overzicht van taalstages en kampen voor kinderen in omgeving Halle-Beersel-Sint-Pieters-Leeuw en Dilbeek
vind je hier: https://www.beersel.be/product/1117/stage-en-atelier-nederlands-voor-kinderen

 

 

Kinderboeken

  • In bibliotheken vind je heel wat eenvoudige Nederlandstalige kinderboeken.
  • Op de website www.nik-nak.eu vind je tweetalige kinderboekjes.

Nederlandstalige tv-programma's

Kijk samen met je kinderen naar Nederlandstalige televisieprogramma's.
Voor kinderen bestaan er heel wat. Je vindt ze op zenders zoals Ketnet, vtm kazoom, ...

Boris en Binti
Op Ketnet kan je kijken naar Boris en Binti. Dit programma is speciaal gemaakt voor kinderen die thuis een andere taal spreken dan het Nederlands. De makers van Boris en Binti hopen dat ouders samen met hun kinderen kijken. Zo kunnen ze samen met hun kleuters woordenschat leren.

X

Sportwoordenboekjes

Sportwoordenboekje

Zoek je een Nederlandstalige sportclub voor jouw kinderen? Spreek je nog niet zo veel Nederlands? Weet je niet waar je informatie kan vinden of hoe je lid kan worden? Het sportwoordenboekje helpt jou.

In het boekje vind je woorden en foto’s die je helpen bij het zoeken naar een sportclub, om lid te worden van een club, ...

 

Voetbalwoordenboekje

Samen sporten is leuk!
Dit boekje helpt kinderen die het Nederlands niet als moedertaal hebben om de instructies van de trainer te begrijpen. Ook ouders kunnen dit boekje gebruiken.

Meer informatie of een boekje vragen? cindy.vandijck@derand.be of http://welkom.derand.be/nl/sportwoordenboekje