Oefen online en mobiel

Abonneer je op nieuwsbrieven in het Nederlands

Abonneer je op Nederlandstalige nieuwsbrieven. Zo krijg je elke week automatisch nieuws dat jou interesseert in het Nederlands in je mailbox. Geïnteresseerd in de Brusselse actualiteit? Abonneer je op de dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief van BRUZZ. Ben je al geabonneerd op nieuwsbrieven in het Frans? Kijk eens of dezelfde nieuwsbrief ook in het Nederlands bestaat.

Nedbox

Nedbox is een website waar je tv-fragmenten kan bekijken en krantenartikels kan lezen. Er zijn oefeningen voor verschillende niveaus.

 

NL@city

NL@city is de website om je professioneel Nederlands te verbeteren. Via je laptop, telefoon en tablet. Zo leer je overal gemakkelijk Nederlands. Vraag je gratis login aan op de website

 

Oefen met je smartphone

Zet de taalinstellingen van je smartphone in het Nederlands

Alle icoontjes blijven dezelfde, alleen de taal verandert. Zo blijf je toch makkelijk met je smartphone werken maar leer je tegelijk nieuwe woorden in het Nederlands.

Plan met de agenda van je smartphone

Plan elke dag of elke week een actie om Nederlands te oefenen. Ken je het planboekje al?

Probeer ook de gratis app Google Keep: heel praktisch om notities te maken, oefeningen te plannen en herinneringen in te stellen.

Gebruik je camera 

Fotografeer wat je niet begrijpt: een menu, een woord, een artikel uit de krant… Zoek achteraf de betekenis op of vraag uitleg aan iemand die Nederlands kent.   

Gebruik de spraakherkenning

Spreek je tekst in het Nederlands in in de microfoon. Je smartphone zal de tekst automatisch noteren. Zo schrijf je makkelijk een mail of sms en kan je spelling oefenen in het Nederlands. 

Maak een opname van je eigen stem

Ken je de gratis Google-app Easy Voice recorder? Neem je stem op tijdens een vergadering of een telefoongesprek en herbeluister het daarna. Of neem de stem van iemand anders op en noteer alle woorden die nieuw zijn voor jou.

Luister naar geschreven teksten

De gratis app @Voice Aloud leest elke tekst van het internet luidop voor. Ideaal dus om de taal beter te begrijpen en om aan je uitspraak te werken. Opgelet : de stem in het Nederlands heeft een Hollands accent. Om een Nederlandstalige stem uit Vlaanderen te vinden, surf naar www.acapela-group.com. Plak hier een tekst en kies « Dutch (Belgium) ».

Check de tips van patatifed.be

Patatifed.be heeft nog veel meer ludieke apps verzameld en getest. Praktisch om grammatica te leren, woordenschat uit te breiden en te memoriseren maar ook om te vertalen of om te spelen.  

Readlang

Dankzij Readlang is lezen op het internet in een andere taal geen probleem meer. Installeer de plug-in Readlang op je computer: gratis en gemakkelijk. Tijdens het lezen van een tekst op Wikipedia, een krantenartikel, een blog, een recept, een liedjestekst … kan je op de woorden klikken die je niet begrijpt. Readlang vertaalt ze voor jou. Readlang registreert je nieuwe woordenschat en maakt er testkaartjes van, net zoals Anki of Wrts.

Songteksten bij je favoriete muziek via Musixmatch


Zoek songteksten bij je favoriete muziek via de website www.musixmatch.com of download de app

Je kan songteksten opzoeken door de titel in te typen, de groep of een stuk van een zin. Je kan de app ook gebruiken om de titel van een liedje te weten te komen (zoals Shazam).

Tip: Luister naar leuke Nederlandstalige muziek en zing mee dankzij de songteksten! 

Volg blogs

Brussel blogt

Een leuke Nederlandstalige blog over Brussel is Brusselblogt

Andere blogs

Op de website van Weekend Knack vind je een overzicht van blogs over verschillende thema's. Kies een Nederlandstalige blog en ... veel leesplezier!

Volg de actualiteit online

Lees de krant online

Volg de actualiteit op De Morgen, De Standaard, Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad, De Tijd, Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg.

Op Dewereldmorgen Light lees je korte, snelle en eenvoudig geschreven nieuwsberichten en analyses over thema's die in de andere media niet altijd aandacht krijgen. 

BRUZZ

De Brusselse actualiteit lees je op BRUZZ.

Kijk naar filmpjes over actualiteit

Op deredactie.be kan je filmpjes van het journaal herbekijken. 

Op BRUZZ vind je reportages over de Brusselse actualiteit. Om makkelijker te volgen, kies voor Nederlandstalige ondertitels.

Taalblad

www.taalblad.be is een nieuwssite voor wie Nederlands leert. Je vindt er ook een grammaticagids, oefeningen en luistermateriaal.

Volg het nieuws op facebook

De meeste nieuwssites hebben ook een facebookpagina: like ze en volg het nieuws elke dag in het Nederlands. 

Extra tips

  • Verander de instellingen van je computer, laptop of smartphone in het Nederlands.
  • Zet je facebookprofiel in het Nederlands en word fan van Nederlandstalige initiatieven, websites en organisaties.
  • Zoek via google in het Nederlands.
  • Abonneer je op Nederlandstalige nieuwsbrieven van organisaties, kranten, magazines.
  • Voeg een aantal Nederlandstalige hashtags (#) toe aan je Twitteraccount. Volg Nederlandstalige sportmensen, politici of mediafiguren.