Elke dag Nederlands

Elke dag Nederlands is een project waar je elke dag je Nederlands kan oefenen aan de Westkust.

Elke dag Nederlands is een project van (W)Integratie (intergemeentelijke samenwerking rond Integratie met Koksijde, De Panne, Veurne en Nieuwpoort). Het project bestaat uit 3 delen:

 1. In de ABC kaffees zijn alle anderstaligen welkom om op een losse en informele manier hun Nederlands te oefenen, via gesprekken met andere anderstaligen en praatmaatjes (vrijwilligers die hiervoor een opleiding kregen).  Er werd een uitgebreide themabox gemaakt met daarin de nodige inspiratie voor de gesprekken, en regelmatig gebeuren ook uitstappen om de gemeente en de omgeving beter te leren kennen. Er werd één ABC kaffee per gemeente geïnstalleerd, dus 4 oefenkansen per week aan de Westkust.
 2. Via ABC@Werk helpen we anderstaligen een vrijwilligersjob op maat te vinden, waar ze hun niveau Nederlands kunnen bijschaven met de hulp van andere medewerkers ter plaatse. Hiervoor trainen we binnen de organisaties met taalcoaches.
 3. Via een logo en een keurmerk wordt zichtbaar gemaakt waar anderstaligen in het dagdagelijkse leven terecht kunnen om op een informele manier hun Nederlands te oefenen.  Organisaties en handelaars krijgen hiervoor een aantal tips aangereikt.  Voor de anderstaligen werden ook verschillende activiteiten opgezet om hen kennis te laten maken met het systeem. Binnen 4 gemeenten van de Westkust werd, samen met de toerismekantoren, een zoektocht opgezet waarbij taal de kern vormt.  Tegelijkertijd verkennen ze ook de gemeente.
 1. ABC Kaffee:
  Draaiboek voor de opstart van ABC kaffees: eindproduct draaiboek ABC-Kaffee
  Themabox: 0. Themalijst + 4_thema_sport (indien interesse in meer themafiches van op de themalijst, mail naar siska.goubert@integratie-inburgering.be)
 2. ABC@Werk: eindproduct draaiboek ABC@Werk
  draaiboek voor organisaties: draaiboek abc werk organisaties
  draaiboek voor speelpleinwerking: draaiboek abc werk op het speelplein
 3. Keurmerk: draaiboek keurmerk
  Logo Keurmerk: logo keurmerk elke dag Nederlands
  Draaiboek sTAALtje: Draaiboek sTAALtje

 

Terug naar de resultaten