Taalstages & taalateliers

Een leuk vrijetijdsaanbod voor kinderen van wie de moedertaal niet het Nederlands is.

Type activiteit: Knutselen/hobby, Muziek, Spel, Sport

Sector: Jeugd

Soort inspiratie: Spel

Taalstages en taalateliers zijn een leuk vrijetijdsaanbod voor kinderen van wie de moedertaal niet het Nederlands is. De kinderen worden op een speelse manier ondergedompeld in het Nederlands. Via allerlei spelletjes, knutselopdrachten en liedjes oefenen ze hun Nederlands. Wie nog geen of weinig Nederlands begrijpt en spreekt, kan ook deelnemen. Voor die kinderen is het een eerste kennismaking met het Nederlands.

Taalstages vinden plaats in schoolvakanties. Taalateliers zijn meestal als een reeks georganiseerd en vinden plaats op woensdagnamiddag of in het weekend. Vaak werken de begeleiders met een centraal thema. Een afwisseling van creatieve opdrachten en actieve spelen zorgt voor een uitdagende en leerrijke vrijetijdsbesteding. De activiteiten zijn speels en grondig didactisch onderbouwd. Aan het einde van een stage of een atelierreeks tonen de kinderen tijdens een toonmoment wat ze geleerd en gedaan hebben.

Het zijn geen taallessen, het gaat om ‘taalstimulering’ en ‘taalactivering’. Interactie in een speelse context staat centraal. Spel- en knutselactiviteiten vormen de natuurlijke communicatieve context waarin de interactie tussen begeleiders en kinderen en tussen kinderen onderling wordt geïntensifieerd. Kinderen krijgen permanent stimulansen om zich mondeling te uiten. Elke spel- en crea-activiteit herbergt heel wat talige en interactiemogelijkheden, of het nu gaat om bewegingsspelletjes, koken, knutselen, sporten of verhalen vertellen. Het Nederlands als voertaal krijgt een duidelijke plaats. Door bijvoorbeeld het herhalen of het vertalen van handelingen in het Nederlands en het benoemen van objecten en woorden die het kind in een andere taal heeft gezegd, krijgen de kinderen heel wat nieuwe woordenschat mee.

Terug naar de resultaten

NL Help ons om de site te verbeteren!
EN Help us to make the site better!
FR Aidez-nous à améliorer le site!

NL Wie ben jij?
EN Who are you?
FR Qui êtes-vous?

Je antwoorden worden enkel gebruikt om de site te verbeteren. | Contact | Privacy