Word vrijwilliger

Kijk op kaart

Anderstalige NT2-vrijwilliger bij steunpunt 'vrijwilligerswerk'

Op vrijwilligerswerk.be vind je tal van organisaties die op zoek zijn naar vrijwilligers, het niveau Nederlands verschilt per vacature en wordt meestal ook duidelijk omschreven.

NT2-vrijwilliger als taalstagiair

NT2-vrijwilliger bij CBE

Je werkt met één of met een klein groepje cursisten. De vaste lesgever vertelt je hoe je kan helpen: cursisten ondersteunen bij schrijfoefeningen, gesprekken voeren om luister- en spreekvaardigheid te trainen, uitspraak inoefenen, meewerken bij hoekenwerk, cursisten helpen bij oefeningen aan de computer, ...

NT2-vrijwilliger bij conversatietafels

Conversatietafels zijn taal- en ontmoetingsinitiatieven waarbij anderstaligen hun Nederlands oefenen op een plezante manier door samen te babbelen over alledaagse dingen.

NT2-vrijwilliger bij CVO

De cursisten NT2 gaan minstens 4 x per jaar op uitstap. Het is de bedoeling dat de cursisten tijdens deze activiteit veel Nederlands spreken.
Je gaat samen met de leerkracht en de cursisten op stap. Je hebt korte gesprekken met de cursisten en je voert samen met hen opdrachten uit.

Zo gezegd, zo gedaan!

Een onderzoek van het Huis van het Nederlands provincie Antwerpen naar de kwaliteitscriteria van oefenkansen Nederlands in de provincie.

Nederlands leer je niet alleen in de klas, maar ook buiten de klas. Heel wat anderstaligen oefenen hun Nederlands op één van de vele conversatietafels die de provincie telt. Maar wanneer oefen je je Nederlands nu echt? Wanneer pik je taal op en leer je taal gebruiken?

Het eindrapport ‘Zo gezegd, zo gedaan, een onderzoek naar kwaliteitsvolle oefenkansen’ schept duidelijkheid. Een ideale oefenkans is authentiek, functioneel en op maat. Ben je een jonge mama en heb je nog veel vragen over de juiste voeding voor je baby? Dan zal je wellicht heel wat woorden oppikken tijdens een praktijksessie ‘fruitpapjes’. Ben je een gepassioneerd fietser? Dan leer je nuttige uitdrukkingen en woorden tijdens een workshop ‘fietsen herstellen’.  

Het onderzoek wil de vrijwilligers van de conversatietafels inspireren. Het houdt een warm pleidooi om de deuren open te gooien en op zoek te gaan naar kwaliteitsvolle oefenkansen op maat van de anderstalige. ‘Ga op stap’, zo zeggen de experts, ‘ga samen naar de buurtwinkel of de VDAB. Creëer een voorleeshoekje of organiseer een kooksessie.’ Ben je benieuwd naar andere kwaliteitsvolle oefenkansen? Wil je meer weten over dit onderzoek waaraan 669 anderstaligen, 43 vrijwilligers en 7 experts deelnamen? Klik hier