Oefen met je kinderen

Ateliers en stages Nederlands (voor kinderen, niet voor ouders)

Taalateliers

Met de taalateliers oefenen kinderen op woensdagnamiddag of op zaterdag hun Nederlands. Ze spelen en knutselen acht weken in het Nederlands en leren zo nieuwe woorden. De taalateliers zijn geen taallessen. 

Meer info vind je op derand.be.

 

Taalstages

Tijdens de schoolvakanties zijn er taalstages. Met een gevarieerd programma beleven de kinderen een unieke week in het Nederlands. De begeleiders stimuleren de kinderen tijdens het spelen om Nederlands te spreken.

Meer info vind je op de derand.be.
 

Een overzicht van taalstages en kampen voor kinderen in omgeving Halle-Beersel-Sint-Pieters-Leeuw en Dilbeek vind je op beersel.be.

 

 

Babycafé

In het Babycafé kunnen anderstalige ouders met baby’s en jonge kinderen andere mensen leren kennen en hun Nederlands oefenen.

Baby’s en peuters spelen gezellig samen met andere kindjes, terwijl de ouders in een ontspannen sfeer elkaar ontmoeten. Een gastvrouw vangt je op, ook als je nog geen Nederlands spreekt.

Babycafé wordt georganiseerd door vzw ‘de Rand’ en organiseert ook andere activiteiten, zoals een cursus muziekinitiatie, paaseieren versieren enzovoorts. Een keer per maand kunnen de peuters turnen.

Meer info: Cindy Van Dijck, 02 568 01 78, cindy.vandijck@derand.be, welkom.derand.be/nl/babycafe

 

Het Babycafé is een organisatie van vzw ‘de Rand’ in samenwerking met Kind & Gezin.

 

 

Kinder- en familievoorstellingen

In de cultuur- en gemeenschapscentra zijn er ook kinder- en familievoorstellingen. Bij deze voorstellingen staat een 'vlieg' als symbool. Je vindt ook activiteiten met de vlieg op www.uitmetvlieg.be.


Bij sommige familievoorstellingen staat een taalicoon. Dat icoon is er voor de ouders, grootouders of andere volwassenen die met kinderen meegaan. Gebruik de uitleg bij de taaliconen om een activiteit of voorstelling te kiezen. Zo oefen je je Nederlands en leer je Nederlandstalige mensen kennen.

Kinderboeken

  • In bibliotheken vind je heel wat eenvoudige Nederlandstalige kinderboeken.
  • Op de website www.nik-nak.eu vind je tweetalige kinderboekjes.

Liedjes voor kinderen die Nederlands leren

De Reisrus
Lennaert Maes en Andrei Bonski hebben een cd met liedjes voor kinderen die Nederlands leren. Bij de cd hoort een boekje met taalspelletjes in het Nederlands.

 

BOER!
Lennaert Maes en Andries Boone stimuleren met liedjes het Nederlands bij kinderen die de taal leren. Deze tweede cd bevat naast zes leuke liedjes ook een boekje met een speelse oefenkans Nederlands. Voor wie wil zijn er nog extra's op www.boerboer.be.


Meer informatie of een cd bestellen?
vzw 'de Rand' https://welkom.derand.be/nl/page/4602/liedjes-voor-kinderen-die-nederlands-leren of via cindy.vandijck@derand.be

X

Nederlandstalige tv-programma's

Kijk samen met je kinderen naar Nederlandstalige televisieprogramma's.
Voor kinderen bestaan er heel wat. Je vindt ze op zenders zoals Ketnet, vtm kazoom,...
 

Boris en Binti

Op Ketnet kan je kijken naar Boris en Binti. Dit programma is speciaal gemaakt voor kinderen die thuis een andere taal spreken dan het Nederlands. De makers van Boris en Binti hopen dat ouders samen met hun kinderen kijken. Zo kunnen ze samen met hun kleuters woordenschat leren.

 

Speel en oefen Nederlands

Speel samen een spel. Je vindt online leuke taalstimulerende spelkaartjes. Download, print, knip en speel thuis samen met je kinderen. Op elk kaartje vind je een afbeelding en het woord in het Nederlands.

https://welkom.derand.be/nl/spelen

Spelen in het Nederlands

Met Spelen in het Nederlands luisteren kinderen van 4 tot 9 jaar en hun mama of papa eerst naar een kort kamishibaiverhaal in eenvoudig Nederlands. Na het verhaal spelen de kinderen en hun ouder(s) leuke spelletjes met de woordenschat uit het verhaal. Deze activiteiten zijn gratis.

Meer info? http://welkom.derand.be/nl/taalatelier

 

Sportwoordenboekjes

Mijn kind wil sporten

Zoek je een Nederlandstalige sportclub voor jouw kinderen? Spreek je nog niet zo veel Nederlands? Weet je niet waar je informatie kan vinden of hoe je lid kan worden? Het sportwoordenboekje helpt jou.

In het boekje vind je woorden en foto’s die je helpen bij het zoeken naar een sportclub, om lid te worden van een club, ...

 

Ik voetbal, jij voetbalt, wij voetballen

Samen sporten is leuk!
Dit boekje helpt kinderen die het Nederlands niet als moedertaal hebben om de instructies van de trainer te begrijpen. Ook ouders kunnen dit boekje gebruiken.

Meer informatie of een boekje vragen? cindy.vandijck@derand.be of http://welkom.derand.be/nl/sportwoordenboekje